Pravé olomoucké tvarůžky (česky syrečky) mají nezaměnitelnou chuť a vůni ceněnou i gurmány. Jsou původním českým sýrem a vyráběly si je lidé z vesnic okolo Olomouce nejprve pro vlastní potřebu a později pro jejich oblibu i k prodeji. Syrečky byly tak známé, že nechyběly ani na svatební tabuli císaře Leopolda II. Tvarůžky byly žádáné v celé Evropě, v Palestině i v zámoří. Olomoucké tvarůžky jsou zcela přírodní a mají pouze procento tuku. dodnes se vyrábí podle původní rodinné receptury z netučného tvarohu a pasterizovaného kravského mléka.
Syrečky se na trhu se objevily pod názvem Olomoucké tvarůžky už roku 1580. Alois Wessels, syn Josefa Wesselse který založil vlastní loštickou tvarůžkárnu, potavil novou moderní výrobnu. Do 1. světové války se firma A. W. stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1917 převzal firmu Wesselsův zeť Karel Pivný a postupně zavedl tovární výrobu. Druhý Wesselsův zeť Jaroslav Dubský si roku 1912 otevřel v Lošticích vlastní výrobnu. V roce 1950 byly továrny vyvlastněny a zařazeny do národního podniku. V restituci byly vráceny rodinám Pivných a Dubských, jež pokračují ve výrobě pod značkami A. W. a JD. V Lošticích se tak tvarůžky vyrábějí už 127 let.
V muzeu můžete shlédnout historické stroje, zařízení a pomůcky používané k výrobě olomouckých tvarůžků.
Otevřeno denně 9.00 - 17.30 hod.
Loštice leží 4 km od Mohelnice.